Pixar – Kreativitet gjennom oppriktighet

Tjenesteutvikling og innovasjon

Pixar – Kreativitet gjennom oppriktighet

Braintrust
 • 5
  Shares

Braintrust

Med filmer som Toy Story, Småkryp og Nemo er Pixar en av de mest kjente innenfor animasjonsfilm. De har vunnet 15 Oscar og hatt enorm suksess med sine filmer. Det du kanskje ikke vet er at de også blir regnet som en av de mest kreative bedriftene i verden. Ed Catmull, Pixars CEO, forteller i boken Creativity Inc. hvordan Pixar går frem for å få til denne kreativiteten. Catmull presenterer Braintrust, et viktig kjennetegn i måten Pixar jobber på. I dette innlegget skal jeg skrive litt om hva Braintrust er og hvordan man kan bruke metoden i sin bedrift.

The job of the Braintrust is to push towards excellence, and root out mediocrity.

– Ed Catmull, Pixar

 

Hva går Braintrust ut på?

En viktig kultur Pixar og Ed Catmull har fremmet i sin bedrift er at alt de gjør skal være av ypperste kvalitet. Hvis de først bestemmer seg for å gjøre noe, skal de gjøre det med fullt fokus og en innstilling på at kun det beste er godt nok. For å få til dette har de en unik åpenhet og tillit til hverandre. Åpenheten og tilliten ble gitt til hverandre gjennom spesielle møter Catmull kaller for Braintrust. Når man startet på med et filmprosjekt hadde Pixar flere Braintrust-møter under hele prosessen. Dersom det ikke var noe som fungerte var det her man tok det opp. Braintrust ble til fordi de følte det var viktig å kunne gi tilbakemeldinger uten at man tok tilbakemeldingene personlig. En annen grunn var fordi det sørget for at de som jobbet med prosjektet fikk gode tilbakemeldinger som de kunne jobbe videre med.

Et viktig aspekt i Pixars Braintrust er at tilbakemeldingene skal være konstruktive og saklige, og at alle som deltar på møtet må komme med noe. I boken Creativity Inc. forklarer Catmull ytterligere at det var noen små faktorer som ødela for deres Braintrust i starten. Det ene var at bordet ikke var passende for Braintrust-møter. Catmull var sjokkert over at en så liten detalj kunne ødelegge for noe så viktig. Møtebordet sørget nemlig for at de som satt ytterst på bordet ikke deltok i samtalen fordi de ikke følte seg viktige. Catmull endret dette så snart han ble oppmerksom på hvilken effekt bordet hadde. Han skaffet seg et rundt bord, der ingen hadde faste plasser og alle kunne delta aktivt.

 

 

Hva skiller Braintrust fra “vanlige” tilbakemeldingsmøter?

1. Satt sammen av kolleger med empati for hverandre og lidenskap til yrket

De ansatte i Pixar har en enorm ekspertise og lidenskap for det yrket de holder på med. Dermed kan de gi gode tilbakemeldinger og tips som de vet fungerer. De har også medfølelse for regissøren fordi de vet hvor vanskelig det er å ha ansvar for noe så stort. De viser empati for hverandre og gir tilbakemeldinger på en slik måte at de bygger hverandre opp i stedet for å rive hverandre ned. Det er viktig for Catmull at de ansatte ikke kritiserer personen bak idéen, men heller idéen i seg selv på en konstruktiv måte.

2. Ingen ordre

Braintrust-møtene er lagt opp slik at regissøren selv bestemmer om han/hun skal følge de tipsene de får. Det er ikke slik at når noe blir sagt i møtet, så er det sånn det blir. Etter møtet kan regissøren reflektere på alt av tilbakemeldinger og komme opp med sin egen versjon. Møtene hjelper derfor med å booste kreativiteten også for regissøren og de får da en gyllen mulighet til å sette sitt eget preg på andres idéer.

 

Hva kan vi lære?

Det er mye man kan lære fra Pixar når det gjelder kreativ kultur og det å bygge tillit mellom ansatte. Man bør han en forståelse for at det ikke alltid vil kunne fungere for hver organisasjon. Men det viktigste vi kan trekke ut fra Pixars metoder er hvordan Braintrust fungerer. Dette er en fantastisk måte å gi tilbakemeldinger på, fordi det sørger for at det ikke oppstår unødvendige konflikter mellom ansatte siden de er konstruktiv og oppbyggende mot hverandre. Den innstillingen Catmull gir de ansatte er nok mye av grunnen til at Pixar har blitt så suksessfulle. Bedrifter bør prøve å legge opp til en kultur der kollektiv kreativitet står i sentrum. Sammen med Business Model Canvas er dette verktøy man kan bruke på veien til en mer kreativ og innovativ bedrift.

 

Tips til å bli mer kreativ i en bedrift

1. Fokuser på å sette sammen riktige team

Det er viktig at man setter sammen team som utfyller hverandre og som kan utfordre hverandre på en god måte. Som Catmull sier: hans jobb som leder er å skape et kreativt miljø, holde det ved like og se etter ting som er i veien. Det hjelper ikke å ha flinke folk dersom de ikke klarer å jobbe sammen i team. Dette er fordi de mest sannsynlig kommer til å krangle hele veien. Nøkkelen er å finne flinke folk som er samarbeidsvillige.

2. Vær åpen med idéer ovenfor andre

Dette er hovedessensen i Braintrust og et problem mange ledere har: Selv om du sier at du er åpen for forslag, er det ikke sikkert kulturen i bedriften inviterer og oppmuntrer alle på teamet ditt til å delta. Som Catmull sier: Når det kommer til kreativ inspirasjon, er jobbtitler og hierarki meningsløst. Å legge til rette for kreativitet kan være så enkelt som å endre møtested eller bord.

3. Oppmuntre til oppriktighet

Det er lett å si at man ønsker at alle skal snakke ut, men uten oppriktighet skaper man ikke tillit. Og uten tillit er det ikke mulig å skape et kreativt samarbeid. Et Braintrust-møte er ikke bare for å holde alle oppdatert, eller forklare hva som er gjort. For å lykkes, må deltakerne unngå å bekymre seg om seg selv eller det å få kreditt. Som Catmull sier: For å gi og dele nyttig tilbakemeldinger er det viktig at alle har samme mål: “Støtte og hjelpe hverandre når vi prøver å lage bedre filmer.”

Jeg håper dette innlegget er nyttig kunnskap som du kan bruke videre. Jeg anbefaler på det sterkeste å lese boken til Ed Catmull, Creativity Inc. Den er lettlest, lærerik og underholdende.

 

 

/ Aleksander

 

Kilder:

Catmull, Ed. 2008. “How Pixar Fosters Collective Creativity”. Harvard Business Review, 86 (9): 64-72. Business Source Complete (33982981).

Catmull, Ed. 2014. Creativity Inc. 3. Utg. New York: Random House LCC.


 • 5
  Shares

 

One Response

 1. Arne Krokan says:

  Dette er et informativt og godt blogginnlegg Aleksander. Du gir en fin intro til hva dette handler om, hvorfor det er viktig og ikke minst viser du hvordan det er viktig å arbeide med det en kan kalle “de små detaljene”, som feks møtebordets form. Takk for at du deler så bra!
  Hilsen fra Arne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *